...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακάτικο μενού


Γεια και χαρά μας...Ακόμη ένα μεσημέρι Κυριακής, που η κουζίνα του Rock μαγειρείου άνοιξε τις πόρτες τις και σας προσκαλεί να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο Κυριακάτικο γεύμα...Τι λέτε, θα ανταποκριθείτε της πρόσκλησης;


Σήμερα η πρότασή μας, λέει:
Πανσέτες χοιρινές φούρνου, με πικάντικης σως που συνοδεύονται από φάβα Σαντορίνης, πράσινη σαλάτα και κρητικό ντάκο με ανθότυρο... και για επιδόρπιο, κέικ σοκολάτας, με γλάσο καραμέλα-σοκολάτα...!Πως σας φαίνονται;Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κι ας μην χρονοτριβούμε...Εμπρός μαγειρεύουμε, υπό τους ήχους των Thin Lizzy - Dear Miss Lonely Hearts.... http://youtu.be/4xr3O6Yz3mQ ...
Πανσέτα με σως πικάντικη

Το λεπόν, θα χρειαστούμε αυτά:


Για την φάβα μας,
2 κούπες φάβα...καθαρισμένη καλά...1 μέτριο κρεμμύδι, 1/2 κούπα ελαιόλαδο απ' το καλό πάντα,1 χουφτίτσα μαϊντανό ψιλοκομμένο...για το συνοδευτικό1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερα κατά βούληση


Για το κυρίως πιάτο,
κιλό χοιρινή πανσέτα σε χοντρές φέτες, 1 φλυτζανάκι λάδι,2-3 σκελίδες σκόρδο, 2-3 κουταλιές μέλι, 4-5 κουταλιές μουστάρδακι άλλες τόσες κέτσαπ, 1 φλυτζανάκι χυμό ντομάτας,και κατά βούληση εκτός τα γνωστά αλατοπίπερα, θέλουμε και κύμινο, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, κόλιανδρο, και βασιλικό, όλα αποξηραμένα και τριμμένα...


Για την σαλάτα μας,
Άνηθο, σπανάκι, και μερικά φύλλα άιζμπερκ, μαρούλι, 1 πορτοκάλι σε φέτες, και 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά μπαλσάμικο κόκκινο ξύδι, και 4 κουταλιές ελαιόλαδο από το καλό, το χωριάτικο, με 6-8 κυβάκια τυρί μοτσαρέλα...


Για τον Κρητικό τάκο,
4-5 παξιμάδια από κριθαροκουλούρα...ή απλά, κριθαρένια,1 ώριμη μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη,λίγο ελαιόλαδο, μια ψιλή ρίγανη κι αλάτι, μερικές σταγόνες λευκό ξύδι, και τέλος κομμάτια ανθότυρο για το πασπάλισμα...


Και για το κέικ σοκολάτας,
1 κούπα βούτυρο, 2 κούπες ζάχαρη, 6 αυγά, 1/2 κούπα γάλα, 2 βανίλιες, 1 κούπα κακάο, 2 κούπες  αλεύρι κόκκινο...που φουσκώνει μόνο του, 1 ψιλή αλάτι...προαιρετικά...
Για το γλάσο,
κούπα σπασμένα κομμάτια κουβερτούρας, 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 2 καλές κουταλιές αγελαδινό βούτυρο...εναλλακτικά, μαργαρίνη...


Καλά όλα αυτά, αλλά τι και πως;

Αρχικά ας βάλουμε το κρέας στην μαρινάδα. Παίρνουμε ένα μεγάλο σκεύος κι ανακατεύουμε  το λάδι, τις ντομάτες και τα μυρωδικά και μετά βάζουμε τις πανσέτες να κολυμπήσουν στο υλικό και να σκεπαστούν καλά. Ύστερα καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε εντός ή εκτός ψυγείου μέχρι να ετοιμάσουμε κι όλα τα υπόλοιπα.!

Πάμε για την φάβα μας τώρα.

φάβα Σαντορίνης

Πλένουμε τη φάβα καλά σε ένα σουρωτήρι , και την βάζουμε σε μία κατσαρόλα και την σκεπάζουμε με νέρο. 
 Όταν αρχίζει να βράζει και να αφρίσει  την ξαφρίζουμε λίγο. Κατόπιν στα μισά του βρασμού αν θέλουμε προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχουμε κόψει στα 4 και την αφήνουμε  να βράσει μέχρι να δέσει και να χυλώσει, ανακατεύοντας που και πού για να μην κολλήσει.!
Προσθέτουμε  το λάδι, τον μαΐντανό, το χυμό του λεμονιού το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και  αλατοπίπερα κατά βούληση. Στολίζουμε με λίγη κάπαρη, ή βολβούς τουρσί...ή μερικές ελίτσες.

Ετοιμάζουμε και την σαλάτα, 

Σαλάτα πράσινη με άισμπεργκ

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας και τα κόβουμε με το χέρι στο μέγεθος που μας αρέσει....μέσα στην σαλατιέρα μας...
Ανακατεύουμε μαζί το λάδι, το ξύδι, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και με αυτό περιχύνουμε τα λαχανικά. Ύστερα, προσθέτουμε τα κομμάτια της μοτσαρέλας, και τις ροδέλες από πορτοκάλι στολίζοντας την σαλάτα μας, κι  την αποθηκεύουμε στην συντήρηση του ψυγείου μέχρι το σερβίρισμα.!

Το λεπόν, ήρθε η ώρα να ψήσουμε τις πανσέτες.
Αφού έχουμε βάλει το φούρνο να κάψει στους 180c βάζουμε το κρέας μας σε ταψάκι, κι αφού το σκεπάσουμε με την σάλτσα και 2 κουταλιές ακόμα λάδι, το ψήνουμε για σχεδόν μια ωρίτσα....αν χρειαστεί το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, ανάλογα τον φούρνο μας.

Κι όσο ψήνονται οι πανσέτες, πάμε να ετοιμάσουμε και το κεικ σοκολάτας να ναι έτοιμο για ψήσιμο.
Αρχικά βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα να βράζει μέσα σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό για όση ώρα ψήνεται το κρέας μας στον φούρνο.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το κέικ.
Κοσκινίζουμε αν θέλουμε πρώτα, για πιο αφράτη υφή, όλες τις σκόνες, δηλαδή τις βανίλιες, το κακάο, το αλεύρι, το αλάτι, και τα βάζουμε μετά στο μπωλτου μίξερ.
Ρίχνουμε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα. Και στην συνέχεια  με χαμηλή ταχύτητα ,τα; δέρνουμε όλα αυτά μαζί για κάμποσα λεπτάκια, μέχρις ότου αγκαλιαστούν θερμά κι ενωθούν σε μείγμα οικογενείας.
Δυναμώνουμε τώρα το μίξερ  μας, και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για άλλα πέντε λεπτά, για να βεβαιωθούμε πως αγαπήθηκαν σφόδρα κι έγιναν "σάρκα μία".
Παίρνουμε τώρα μια φόρμα για κέικ, και την βουτυροαλευρώνουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα και  μόλις βγουν οι πανσέτες από τον φούρνο το χώνουμε στο καπάκι, και ψήνουμε το κέικ μας στις αντιστάσεις...πάω κάτω...και στην τελευταία σχάρα, στους 180οC σχεδόν μια ωρίτσα κι αυτό....μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. ...
Αφού ψηθεί, το βγάζουμε και το αφήνουμε για 10΄ στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.!

Κέικ σοκολάτας, με γλάσο σοκολάτα καραμέλα

Πάμε να κάνουμε και το γλάσο με την καραμελωμένη σοκολάτα.
Αφού βράσει το ζαχαρούχο γάλα, το αφήνουμε να κρυώσει καλά..ή το βάζουμε σε κρύο νερό και μετά το ανοίγουμε για να μην μας σκάσει και πασαλειφτούμε εφόσον ο βρασμός συνεχίζεται...  Παίρνουμε τώρα μια  κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και το βούτυρο, στην συνέχεια προσθέτουμε την καραμέλα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας κολλήσει. Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει. Αφού τοποθετήσουμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο που φτιάξαμε...!

Και στο τσακ μπαμ να ετοιμάσουμε και τον κρητικό τάκο, βρέχοντας τα κρίθινα παξιμάδια, τα οποία στραγγίζουμε τινάζοντας από τα περοτά νερά, και τα ραντίζουμε με λίγο ξυδάκι, τα αλάτιζουμε με χοντρό αλάτι κατά προτίμιση, τα λαδώνουμε με  λίγο λάδι κι από τις δυο πλευρές. κι απλώνουμε πάνω τους την τριμμένη ντομάτα, τα ριγανώνουμε και στολίζουμε με το ανθότυρο κι αν θέλουμε με λίγους σπόρους κάπαρι...!


Το λεπόν, τώρα σερβίρουμε τα φαγητά μας και τα τσακίζουμε με την ησυχία μας.!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή