...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αστραπομαγειρέματα σε ήχους Rock

Γειά σας αστραπομάγειρες...!
Mεσημεράκι Κυριακής...κι επειδή καιρό έχουμε να βρεθούμε στην αστραποκουζίνα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων (να μαγειρεύεις το πρωί για τα πελατάκια, να μαγερεύεις μετά και στο διαδίκτυο; είναι θεματάκι...κι όπως έλεγα, μιας και βρεθήκαμε, να σας δώσω το λεπόν και μια πρόταση για το Κυριακάτικο τραπέζι... Θέλουτε; Και να μην θέλουτε, ορίστε εδώ θα είναι...!!!

Πως σας φαίνεται η γαλοπούλα με πορτοκάλι και πατάτες φούρνου;
Εναλλακτικά θα σας δώσω και την επιλογή του ριζότου...μα απ την κυρά γάλισα δεν γλυτώνουτε... :))))

Πάμε εν τάχει το λεπόν...
1 με 1,5 κιλό γαλοπούλα...σε μπουτάκι ή παϊδάκια
1κιλό πατάτες στρογγυλές για φούρνο
2 πορτοκάλια στιμμένο χυμό, το αυτόν κι από 1 λεμόνι
5 -6 κουταλιές μουστάρδα...απαλή ή πικάντικη, ανάλογα τα γούστα
ελαιόλαδον απ τον μπάρμπα μας τον βλάχο στο χωριό...κατά βούληση
αλατοπιπερορίγανες...όσο τραβά η ψυχή σας & 2 σκελίδες σκόρδο

Αφού έχουμε όλα αυτά, τα υπόλοιπα γνωστά...καφεδούμπες, μουσικές να πάιζουν και τα ρέστα, μην τα ξαναλέμε πάντα...!!!

Αρχικά, μπανιάρουμε καλά το γαλόπουλο, και το ρίχνουμε να ξαπλάρει την κορμάρα του εις ευρύχωρον κι ευάρον σκεύος.!Αλατοριγανόπιπερώνουμε, κι αρχίζουμε τις εντριβές και τις μαλάξεις, με τη μισή μουστάρδα και το μέλι, και κατόπιν ένα καλό άλειμα με το "αντιλιακό" ελαιόλαδο στο οποίο έχουμε λιώσει το σκόρδο και το μισό λεμονοχυμό.
Ύστερις, το αφήνουμε να πάρει έναν υπνάκο στο ψυγείο για 2-3 ωρίτσες, έτσι για να κάνει επιδερμίδα.!!!
Κάποιος τώρα εθελοντής, να καθαρίσει και να κόψει κυδωνάτες τις πατάτες...άντε μην τα περιμένουτε όλα απ τον μάγειρα, οι βοηθοί τι θα κάνουν; Έλα τρέχουμε, ανάβαση στο όρος πατάτα λέμεεε.!!!

Κάνουμε και μια τσιγαριά όσο οι "άλλοι" καθαρίζουν τα πατατάκια. Τώρα, παίρνουμε τις πατάτες, και τις στρώνουμε στο ταψί, κι αρχίζει το παιχνίδι με το λάδι, τα αλατόπιπερόρίγανα, το λεμονόζουμο και τα ρέστα της μουστάρδας και το παιχνίδι λέγεται, γύρω γύρω όλοι στο ταψί....!

Μετά, ξυπνάμε και το πτηνό, που κείτεται εις ψυγείον, κι επειδής το λυπόμαστε κομματάκι, το εναποθέτουμε στοργικά στο ταψί, για να συνεχίσει τις ξάπλες με παρεούλα τις πατάτες, και για να μην πάθει εγκαύματα απ την έκθεση στην θέρμη του φούρνου, το περιχύνουμε με τα υγρά της μαρινάδας, τον χυμό πορτοκαλολέμονου που χει περισσέψει και τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για μια ωρίτσα και κάτι ψιλά με το ταψί σκεπασμένο...με καπάκι αν έχουμε ή αλουμινόχαρτο, βέβαια, τα πονηρά μαγείρια εδώ ξέρουν πως το ιδανικότερο είναι να διαθέτουν γάστρα...!!!
Με την λήξη του χρόνου, αφαιρούμε τα καπάκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για κάνα 45λεπτο, ώσπου να ροδοψηθεί το πτηνόν και να μείνει με το λάδι του.!

Τώρα, αν δεν θέτε να βάλουτε πατάτες, κάνετε όλα τα ανωτέρω με σκέτο το πτηνό...! Και σε παρακείμενη φλόγα βάζετε μια κατσαρόλα με 5κούπες-ποτήρια, νερό και μια κουταλιά βούτυρο ή καλαμποκόλαδο αλατισμένα ελαφρά, και 1κύβο γευστικό της αρεσκείας σας. Με την αρχή του βρασμού, ρίχνουτε και 2 κούπες ρύζι για πιλάφι και βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά έως ότου φουσκώσει και πιει όλο το νερό...!
Μόλις στεγνώσει από νερό...κι αφού είστε συνέχεια από πάνω τα τελευταία 4-5 λεπτά, ανακατεύετε καλά προσθέτοντας 4-5 σταγόνες λεμόνι και 2 κουταλιές γεμάτες καλά, βούτυρο ή καλαμποκέλαιο. Απομακρύνετε την κατσαρόλα απ την φωτιά...γιατί μέχρι να κρυώσει βράζει και θα σου κολλήσει κοπελιά... και σκεπάζετε ΜΟΝΑΧΑ με μια καθαρή πετσέτα, ώστε να τραβήξει τους υδρατμούς...μόλις κρυώσει σχετικά, απλά ανακατεύετε ελαφρά για να γίνει σπυρωτό...!!!

Το έδεσμα, σερβίρεται χλιαρό, με φέτα ή γιαούρτι χτυπημένο στο multi με μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο και σαλάτα της αρεσκείας σας...!

Άντε με το καλό, και να το απολαύσετε δεόντως...!
Με τις υγείες σας...!!!

Σημ. εγώ πάντως, κατά το μαγείρεμα, άκουγα αυτό:

4 σχόλια:

astazzia είπε...

νοστιμότατη η περιγραφή σας φίλτατε!!!
Να ερωτήξω αν μου επιτρέπει η αφεντιά σας,στην περίπτωση που παίζει γάστρα στο οινομαγειρίον μας,το καπάκι παραμένει??? ή ακολουθούμε την ίδια διαδικασία...???????

Την καλησπέρα μου και καλή εβδομάδα να έχεις!!

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

αντί γαλοπούλας, που σιχαίνομαι, κοτόπουλο ή χοιρινό παίζει ή μπα;

καλό βράδυ και ευχαριστώ για την τόσο όμορφη συνταγή!

Nostalgos είπε...

Astazzia την καλησπέρα μου...
Απολογούμαι για την αργοπορία απάντησης,
ας όψονται τα ωράρια εργασίας και ο φόρτος της...

Όσο για την λειτουργία της γάστρας, βάζουμε τα
υλικά μας που προαναφέρθηκαν, την σκεπάζουμε
με το καπάκι της...και για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, την σφραγίζουμε κιόλας με λίγο ζυμάρι.
Και ψήνουμε στον χρόνο και την θερμοκρασία που αναφέρει η συνταγή...
Καλή επιτυχία...και περιμένω εντυπώσεις...!!!

Nostalgos είπε...

Λυχναράκι σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
Άργησα να απαντήσω ένεκα επαγγελματικών υποχρεώσεων...

Φυσικά, η εν λόγω συνταγή/πρόταση, δέχεται παραλλαγές πολλές κατά τα γούστα του πελάτη... :)
Μπορείς να βάλεις και τα δυο είδη που αναφέρεις,
χωρίς να αλλάξει τίποτε στον χρόνο ψησίματος...!!!
Σε μοσχαράκι όμως, θα προσθέσεις γύρω στο 20λεπτο παραπάνω και 1 ποτήρι νερό...και βάζεις το σκεύος στην χαμηλή θέση της σχάρας στο πάνω κάτω, χωρίς χρήση αέρα γιατί θα στο στεγνώσει εντελώς...!!!

Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις, και θα θελα σχόλια...!!! Καλό Σ/Κ

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή