...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Παρ-έλαση; επ-έλαση; απ-έλαση;....φύγε συ, έλα συ?

Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί σώνει και ντε κάνουμε παρελάσεις. Ναι όχι μια μα δυο όπως και τα γειτονάκια μας, που τάχα για την επέτειο της απελευθέρωσης μας απ τον ζυγό τους θα παρελάσουμε... Μονάχα μεις οι δυο στον κόσμο παρελαύνουμε, δις τον χρόνο... ειρωνία; σύμπτωση; μαλακία;

Σεις θα κρίνετε, εξετάζοντες εαυτούς...!!!

Πάντως εγώ, από παιδί δεν γουστάριζα τις παρελάσεις.! Ήξερα πως είν' μια φιέστα σαν όλες τις άλλες, (ένα πανηγυράκι που μου στήσαν πάνω στο αίσθημα τάχα του πατριωτισμού) ρε μαλάκες, γιαυτό πέθανε ο Παπαφλέσσας; Γιαυτό έδωκαν την ζωή τους ο Διάκος κι ο Καραϊσκάκης;
Και για ρωτάτε έναν φέρελπι  νέο μαθητή, τάχατες σπουδαγμένο, ξέρει τι έγινε στις 25 Μάρτη;

Ας δούμε τι εστί παρέλαση βασικά, και τα ξάναμάτα λέμε.

Παρέλαση
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παρέλαση είναι στρατιωτική τελετή, κατά την οποία οι δυνάμεις προς τιμή μιας επετείου ή κάποιου άλλου σημαντικού γεγονότος εμφανίζονται δημόσια παρουσιάζοντας τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και κάνοντας παράταξη και πορεία.

Από την αρχαιότητα ακόμα είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς ή αυτοκράτορας έκανε επίβλεψη των στρατιωτικών του δυνάμεων για να κρίνει την πειθαρχία και τον εξοπλισμό των στρατιωτών. Υπάρχουν πολλές αναφορές για αυτό. Γνωστό είναι το επεισόδιο όπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος κατά την διάρκεια της πολιορκίας των Ιεροσολύμων το 70 μ.Χ. έβαλε τις λεγεώνες του να παραταχθούν φορώντας το εξοπλισμό τους προκειμένου να λάβουν τον μισθό τους και για να προκαλέσουν με αυτόν τον τρόπο επιβλητική εντύπωση στον πολιορκημένο εχθρό. Εκτός αυτού γνωστό είναι το έθιμο των Ρωμαίων που κάναν γιορταστικές παρελάσεις κατά την επιστροφή των νικηφόρων στρατηγών από την μάχη.
Παρέλαση προς τιμή του Φρειδερίκου Β΄ στο Πότσνταμ της Πρωσίας.
Με την πάροδο του χρόνου και με την παρακμή των πολυπληθών στρατευμάτων οι παρελάσεις έπαψαν. Στην Ευρώπη του μεσαίωνα άρχισαν να διοργανώνονται από τον Τριακονταετή Πόλεμο και μετά, όταν τα στρατεύματα άρχισαν να συγκροτούνται και πάλι.
Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας καθίδρυσε το 1660 περίπου, μόνιμα στρατεύματα και καθιέρωσε την παρέλαση ως εξής: «προς παρουσιασμό των όπλων και τον βηματισμό των στρατιωτικών δυνάμεων μπροστά από τους αξιωματικούς με σκοπό την συχνή επαφή των στρατιωτών με τους αξιωματικούς και προς υπενθύμιση των υποχρεώσεών τους έναντι των αξιωματικών.» Εκτός αυτού, ο βηματισμός ήταν δείγμα της εξάσκησης των στρατιωτών, που την εποχή εκείνη έπρεπε να κάνουν ειδικούς σχηματισμούς κατά την διάρκεια της μάχης. 
Αν και οι παρελάσεις τότε γίνονταν σχεδόν όπως και σήμερα, δεν παρευρίσκονταν θεατές ή άλλο κοινό εκτός από τους στρατιωτικούς.

Παρέλαση στην Ινδία με Agni-II πυραύλους 
Οι παρελάσεις σήμερα

Στην σημερινή εποχή οι παρελάσεις διεξάγονται κυρίως από δυο λόγους. Εκτός από την επίδειξη ισχύος, η παρέλαση μπορεί να γίνεται για λόγους παράδοσης σε γιορταστικές επετείους προς ανάμνηση ενός αξιομνημόνευτου γεγονότος. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε κάποια κύρια πολιτική ή στρατιωτική επίδειξη, απλά γίνεται μια αναφορά στα γεγονότα του παρελθόντος που γιορτάζονται εκείνη τη μέρα. Από την άλλη πλευρά διοργανώνονται ακόμα και σήμερα παρελάσεις με κύριο λόγο την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος.


Βουλγάρικη αποστολή σε παρέλαση στο Παρίσι 
Παρελάσεις

Παρελάσεις σήμερα διεξάγονται διεθνώς στις εξής χώρες και πόλεις:
στην Μόσχα στην επέτειο της λήξης του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου
στα Σόφια στην επέτειο του Αγίου Γεωργίου στις 6 Μαΐου
στο Λονδίνο στα γενέθλια του Βρετανού Μονάρχη
στο Παρίσι στην Γαλλική εθνική εορτή στις 14 Ιουλίου
στην Άγκυρα στις 30 Αυγούστου και στις 29 Οκτωβρίου*
στην Βιέννη αρχές Σεπτεμβρίου
στην Μαδρίτη στην εθνική εορτή στις 12 Οκτωβρίου
στην Θεσσαλονίκη στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου*
στην Αθήνα στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου*

Και μετά τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, πάμε πάλι στο δια ταύτα. Τις έχουμε όντως ανάγκη ως λαός τις παρελάσεις; Μου προσφέρουν εμένα κάτι; (αφού πλέον η όποια κατοχή οπλισμού απ το κράτος δεν μου δίνει αίσθημα ασφάλειας) πόσο τις πληρώνω; 
Και αυτά τα φρούτα οι επίσημοι, τι ρόλο παίζουν; και γιατί να βρίσκονται εκεί; 
Και σε μια τελική, "δεν γαμιέται το σύμπαν"; (γνωστή κινηματογραφική ατάκα του Παύλου, στην στροφή του Δαλιανίδη, εν ετει 1982, που κολλάει γάντι. Εδώ τα πάντα καταρρέουν γύρω μας, οι παρελάσεις μας μάραναν).

Και κυρίως, για διαβάστε κι εμπεδώστε αυτό (που όταν το πρωτοείδα, κι έκανα τους αναγκαίους συσχετισμούς, αναγούλιασα και σιχάθηκα τα πάντα) το μικρό κειμενάκι:

"Πρόσεχε τις σημαίες που θα κρατήσεις, τις πατρίδες που θα υπερασπιστείς, τα εμβατήρια που θα ψιθυρίσεις, τις επετείους που θα γιορτάσεις. Πρόσεχε, το Κράτος ΤΟΥΣ. Να θυμάσαι, δεν είναι αυτό η Πατρίδα ΣΟΥ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή