...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Gary Moore πέρασε 1 χρόνος



Ο Γκάρι Μουρ (Gary Moore, γεννήθηκε ως Robert William Gary Moore, 4 Απριλίου 1952 – 6 Φεβρουαρίου 2011) ήταν μουσικός, περισσότερο αναγνωρισμένος ως κιθαρίστας της Blues Rock μουσικής, καθώς επίσης και τραγουδιστής, με καταγωγή από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η καριέρα του ξεκίνησε την δεκαετία του 1960. Ο ίδιος συνεργάστηκε με καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους, οι  Phil Lynott & Brian Downey από τα χρόνια του στο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα να γίνει μέλος δύο φορές στο ιρλανδικό συγκρότημα της ροκ, Thin Lizzy. Εκτός από τις συνεργασίες του με συγκροτήματα, ο Μουρ είχε και μία πολύ επιτυχημένη σόλο καριέρα.
Και πολλές ευχάριστες στιγμές, καθώς μοιράστηκε την σκηνή με πολλά μεγάλα ονόματα της Blues κι όχι μόνο, όπως οι  B.B. King, Albert King, George Harrison και Greg Lake καθώς και την μπάντα  Colosseum II .
Συμμετείχε και στην ηχογράφηση του τραγουδιού "She's My Baby" των Traveling Wilburys Vol. 3.
καθώς το lead guitar solo που ακούγεται είναι δικό του...!!!
Πέθανε στον ύπνο του, από καρδιακή ανακοπή, το Φεβρουάριο του 2011, ενώ βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην Ισπανία.



Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα από την ηλικία των 8 ετών. Παρότι ήταν αριστερόχειρας, έπαιζε κιθάρα με το δεξί χέρι. Οι πρώτες του επιρροές ήταν από τον Πίτερ Γκριν, ο οποίος έγινε μέντοράς του, όταν ο Μουρ έπαιζε στο Δουβλίνο.

Παρά το γεγονός ότι είχε σχετικά μικρή δημοφιλία στις ΗΠΑ, η μουσική του Μουρ κέρδισε θετικές κριτικές στην Ευρώπη.

Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες και πειραματίστηκε με πολλά μουσικά είδη, όπως Rock, Blues, Jazz, Electric Blues, Hard Rock και Heavy Metal.
Skid Row

Το 1969 σε ηλικία 16 ετών, ο Μουρ εγκαταστάθηκε στο Δουβλίνο και έγινε μέλος του συγκροτήματος Skid Row με τους . Με το συγκρότημα αυτό ο Μουρ άρχισε να γίνεται διάσημος στην μουσική βιομηχανία, και τότε ξεκίνησε και το δέσιμό του με τον αξέχαστο, Phil Lynott...!
Στο διάστημα αυτό ηχογράφησε τα άλμπουμ:
Skid (1970)
34 Hours (1971)
Gary Moore/Brush Shiels/Noel Bridgeman (1971) Κυκλοφόρησε (1990)
Live And On Song – BBC Live in Concert (1969–71) Κυκλοφόρησε (2006)



Σόλο καριέρα

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Μoore κυκλοφόρησε το 1973, με τίτλο Grinding Stone (υπό το όνομα "The Gary Moore Band"). Ουσιαστικά η σόλο καριέρα του ξεκίνησε το 1978, με την βοήθεια του Phil Lynott. Τότε σημείωσαν μεγάλη επιτυχία με το "Parisienne Walkways", και το άλμπουμ των Thin Lizzy Black Rose: A Rock Legend .

Έπειτα από μια σειρά δίσκων της Rock, ο Μoore ασχολήθηκε με την μπλουζ μουσική και δισκογραφικά, στο Still Got the Blues, με συνεισφορές των  Albert King, George Harrison και Albert Collins. Στο μπλουζ έμεινε ως το 1997, οπότε μεταπήδησε σε πιο σύγχρονους ρυθμούς, με το Dark Days in Paradise, για να επιστρέψει με το Back to the Blues το 2001. Συνέχισε στην μπλουζ με τα Power of the Blues (2004), Old New Ballads Blues (2006), Close As You Get (2007) και Bad For You Baby (2008).
Ο Γκάρι Μουρ έφυγε σε ηλικία 58 ετών, τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 2011, σε ξενοδοχείο της Ισπανίας, όπου βρισκόταν για διακοπές....


Πλήρης Δισκογραφία:
Studio albums
Grinding Stone (1973)
Back on the Streets (1979)
G-Force (1980)
Gary Moore (1982)
Corridors of Power (1982)
Victims of the Future (1984)
Dirty Fingers (1984)
Run for Cover (1985)
Wild Frontier (1987)
After the War (1989)
Still Got the Blues (1990)
After Hours (1992)
Blues for Greeny (1995)
Dark Days in Paradise (1997)
A Different Beat (1999)
Back to the Blues (2001)
Power of the Blues (2004)
Old New Ballads Blues (2006)
Close As You Get (2007)
Bad for You Baby (2008)

Αlbums από ζωντανές εμφανίσεις:
Live at the Marquee (1983)
We Want Moore! (1984)
Rockin' Every Night - Live in Japan (1986)
Blues Alive (1993)
Live At Monsters Of Rock (2003)
Live At Montreux DVD [The Definitive Montreux Collection] (2007)

Συλλεκτικά albums:
Ballads & Blues 1982-1994 (1994)
Ballads & Blues 2 (1996)
Out in the Fields: the Very Best of (1998)
Blood of Emeralds: the Very Best of (1999)
The Best of the Blues (2002)
Have Some Moore – The Best of (2002)
Parisienne Walkways: The Blues Collection (2003)
Back on the Streets: The Rock Collection (2003)
The Essential Gary Moore (2003)
Blue Collection/Rock Collection (2004)
The Platinum Collection (2006)

Επιλεγμένα σινγκλς :(επιτυχίες στα τσαρτς του Ηνωμένου Βασιλείου, κορυφαίες 40 επιτυχίες)
"Parisienne Walkways" – 1979 – No. 8
"Out in the Fields (song)|Out in the Fields" – 1985 – No. 5 α
"Empty Rooms" – 1985 re-issue – No. 23
"Over the Hills and Far Away" – 1986 – No. 20
"Wild Frontier" – 1987 – No. 35
"Friday on My Mind" – 1987 – No. 26 β
"After the War" – 1989 – No. 37
"Still Got the Blues (For You)" – 1990 – No. 31
"Cold Day in Hell" – 1992 – No. 24
"Story of the Blues" – 1992 – No. 40
"Parisienne Walkways" – 1993 re-recording – No. 32

Με τους Thin Lizzy
Ο Μουρ έπαιξε στο συγκρότημα αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα της καριέρας του.
Albums:
Nightlife (1974) (εμφανίζεται μόνο στο τραγούδι "Still in Love with You")
Remembering – Part 1 (1976) (συλλογή)
Black Rose: A Rock Legend (1979)
The Continuing Saga of the Ageing Orphans (1979) (συλλογή)
The Adventures of Thin Lizzy (1981) (συλλογή)
Life (1983)
Dedication: The Very Best of Thin Lizzy (1991) (συλλογή)
Thin Lizzy Greatest Hits (2004) (συλλογή)

Με τους Colosseum II
Albums:
Strange New Flesh (1976)
Electric Savage (1977)
War Dance (1977)

Με τον Greg Lake
Ο Μουρ συνεργάστηκε με τον Λέικ σε δύο άλμπουμ, 
στα Greg Lake(1981) και Manoeuvres (1983).

Με τους BBM
Το εν λόγω συγκρότημα συστάθηκε το 1994 και αποτελούνταν από τους Τζακ Μπρους, Τζίντζερ Μπέικερ και τον Μουρ.
Albums:
Around the Next Dream (1994)

(Gary Moore's) Scars
Το 2002 το συγκρότημα αυτό κυκλοφόρησε το άλμπουμ Scars. Στο συγκρότημα ο Μουρ τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα, ο Κας Λιούις των Skunk Anansie ήταν στο μπάσο και στα φωνητικά, ενώ ο Ντάριν Μούνεϊ των Primal Scream έπαιζε ντραμς.
Albums:
Scars (2002)

DVDs
Thin Lizzy Live at Sydney Harbour '78, (1978)
The Old Grey Whistle Test 2, (2003)
Live at Monsters of Rock, (2003)
Gary Moore & The Midnight Blues – Live at Montreux 1990, (2004)
One Night in Dublin: A Tribute to Phil Lynott|Gary Moore and Friends: One Night in Dublin – A Tribute to Phil Lynott, (2006)
Βιντεοκλίπ
Wild Frontier Tour: Live At Isstadion, Stockholm 1987, (1987)
Gary Moore – Emerald Aisles, (1984)
Gary Moore – The Singles
Gary Moore - Live In Belfast: After The War Tour, (1989)
"An Evening of the Blues" with Gary Moore & Midnight Blues Band – με τους Άλμπερτ Κόλινς και Άλμπερτ Κινγκ (1990)
Gary Moore and B.B. King (2006) - "The Thrill is Gone"
The Easy Guitar Book Sketch (πηγή)
΄Ενας ακόμη μεγάλος δημιουργός και δεξιοτέχνης της κιθάρας λείπει από κοντά μας, καθώς επιτάχθηκε για να τζαμάρει στην μπάντα του ουρανού παρέα με τα αγαπημένα του φιλαράκια.
Όμως δεν μας άφησε μόνους, καθώς η μεγάλη του μουσική παρακαταθήκη μας κρατά συντροφιά και παράλληλα τον ανεβάζει ψηλά στο βάθρο της μουσικής μας συνείδησης...!!!
Κι εδώ ως επίλογο θα βάλω το αγαπημένο μου κομμάτι, απ' το ντουέτο του με τον άλλο θρύλο της Ιρλανδικής σκηνής, τον Phil Lynott...

4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος; Πώς περνάει έτσι ρε γμτ;

Αstrapi είπε...

Τρέχει φίλε μου...τρέχει,
κατά πως λέει ο Καζαντζάκης:
"μια αστραπή η ζωή μας...
μα προλαβαίνουμε"

Ανώνυμος είπε...

Παρα πολυ καλη δουλεια !!!!!Χρισημοποιησα μερικα απο τα στοιχεια σου σε ιντερνετικο ραδιοφωνο παντα σε αναφορα του blog σου!Σε ευχαριστω......
Νικος Κ

Nostalgos είπε...

Φίλε Νίκο Ευχαριστώ για την επίσκεψη
και το σχόλιό σου...
Να σαι καλά...δεν μας άφησες όμως
link του ραδιοφώνου να ακούμε...
Πάντα στηρίζουμε την μουσική...και
το Ραδιόφωνο...

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή