...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονικιός και Αθηναίος...ομοιότητες και διαφορές...!

 Αρχικά θεωρούνται κι οι δυο πολίτες του Ελλαδικού χώρου, και μάλιστα ο καθένας για λογαριασμό του υπερηφανεύεται για την καταγωγή του...το πόσο περήφανος βέβαια, θεωρείται ο κάτοικος Αθηνών, είναι μια τραγελαφική ιστορία...! Ο Θεσσαλονικιός σαν γνήσιο τέκνο του βορρά είναι πιο ντόμπρος όμως κι έξω καρδιά...ξέρει να γλεντάει βρε αδερφέ, και το δείχνει κάθε στιγμή...!!!

Ας τους δούμε λοιπόν στην καθημερινότητά τους, κι ας καταγράψουμε ομοιότητες και διαφορές.!

1. Οι Αθηναίοι όταν πηγαίνουν σε σουβλατζίδικα και θέλουν να πάρουν ένα σουβλάκι χωρίς πίτα, το αναφέρουν ως "καλαμάκι" ενώ οι Θεσσαλονικείς το αποκαλούν "σουβλάκι" - κάτι λογικό γιατί καλαμάκι είναι αυτό με το οποίο ρουφάμε την φραπεδούμπα.

2. Οι Θεσσαλονικείς αποκαλούν όλα τα τυριά ως κασέρια με μοναδική εξαίρεση την φέτα που την αποκαλούν τυρί. Οι Αθηναίοι αντιθέτως αποκαλούν κάθε τυρί με το όνομά του, π.χ. Gouda, γραβιέρα, φέτα, κ.ά.


3. Στην προφορά των Θεσσαλονικιών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο λάμδα, ενώ παράλληλα αντικαθιστούν τις λέξεις "μου" και "σου" με "με" και "σε" αντίστοιχα. Οι Αθηναίοι μιλάνε όπως όλος ο υπόλοιπος φυσιολογικός κόσμος.

4. Οι Αθηναίοι όταν χρησιμοποιούν την λέξη "τοστ" εννοούν αυτό το τετράγωνο ψωμάκι, ψημένο ή άψητο, ενώ οι Θεσσαλονικείς όταν αναφέρουν την λέξη "τοστ" εννοούν ο,τιδήποτε ψημένο, τετράγωνο, ορθογώνιο, μακρόστενο, κυλινδρικό, σφαιρικό και πάει λέγοντας. Πάντως εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν ένα σοβαρό δίκιο, μιας και η λέξη "τοστ" προέρχεται από την αγγλική λέξη "toasted" που σημαίνει ψημένο.

5. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν τη ζωή τους πιο χαλλλλλλαρά σε σχέση με τους Αθηναίους που είναι μονίμως στην πρίζα.

6. Οι Αθηναίοι θεωρούν ότι η μπουγάτσα είναι αυτή η γλυκιά πίτα με την ζάχαρη και την κανέλα ενώ οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν την μπουγάτσα σαν είδος φύλλου το οποίο μπορεί να περιέχει σχεδόν τα πάντα, π.χ. μπουγάτσα με κιμά, μπουγάτσα με σπανάκι, μπουγάτσα με τυρί, και ούτω κάθε εξής...!

7. Οι Θεσσαλονικείς είναι γνωστοί για το γούστο τους στο φαγητό, ενώ οι Αθηναίοι προτιμούν τις γρήγορες λύσεις διατροφής γιατί πνίγονται από την δουλειά. Απόδειξη οι πολλές ταβέρνες στην Θεσσαλονίκη και τα πολλά fast food στην Αθήνα.

8. Η τυροσαλάτα, η τυροκαυτερή και η χτυπητή για τους Αθηναίους είναι 3 διαφορετικά πράγματα, όχι όμως και για τους Θεσσαλονικείς.

9. Οι Αθηναίοι όταν θέλουν να βάλουν κάτι συνοδευτικό στην πίτα τους χρησιμοποιούν τον όρο: "σαλάτες", εννοώντας την τυροκαυτερή, τη ρώσικη, κι όλες τις υπόλοιπες σως.! 
Οι Θεσσαλονικείς αντιθέτως χρησιμοποιούν την έκφραση: "αλοιφές" για τις ίδιες ακριβώς έννοιες...!

10. Στην Αθήνα όταν παραγγέλνεις μια πίτα γύρο με απ'όλα, σου βάζουν και τζατζίκι, ενώ στην Θεσσαλονίκη, αντί για τζατζίκι βάζουν μουστάρδα και κέτσαπ...!

11. Στην Αθήνα θα είσαι τυχερός αν η δουλειά σου απέχει από το σπίτι σου 45 λεπτά χωρίς κίνηση...! 
Στην Θεσσαλονίκη απόσταση μισής ώρας από το σπίτι σου στη δουλειά σου είναι εξωφρενικά μεγάλη...!!!

12. Η Θεσσαλονίκη απαρτίζεται από τέσσερις κεντρικούς δρόμους, (Εγνατία, Τσιμισκή, Νίκης, Περιφερειακός)...! 
Η Αθήνα απαρίζεται από... χιλιάδες δρόμους που είναι όλοι γεμάτοι κίνηση...!!!

13. Στη Θεσσαλονίκη είναι αδύνατο να χαθείς, καθώς πάντα μπορείς να βρεις την παραλία με ευκολία.!
 Στην Αθήνα αντιθέτως, μπορεί να χαθείς ακόμα και στην περιοχή που μεγάλωσες...!!!

14. Η κουζίνα των Θεσσαλονικέων, έχει πολλά στοιχεία από την ανατολή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιούν περισσότερα μπαχαρικά, και άρα τόσο οι γεύσεις, όσο και η μυρωδιές είναι πιο έντονες...!!! 
Στην Αθήνα αντιθέτως δεν χρησιμοποιούν τόσα μπαχαρικά...!         (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή