...Σκέψεις και συναισθήματα, κέρασμα στον ταξιδιώτη...

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Dirty&Desire...Dirty Diana...

 Ένα απ' τα ελάχιστα τραγούδια που μ' άρεσαν απ' τον Jackson και το πλέον αγαπημένο μου, λόγω ύπαρξης κιθάρας, είναι το Dirty Diana (and Desire θα έλεγα μιας κι ο ερωτισμός είναι στα ύψη).
Εφόσον μ' αρέσει λοιπόν, η σημερινή ανάρτηση παίζει γύρω απ αυτό αφού τ' ακούω σχεδόν όλη μέρα στο ραδιόφωνο...
Το ακόλουθο υλικό προέρχεται απ' την Βίκιπαίδεια.

Το Dirty Diana είναι τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον από το άλμπουμ Bad. Το τραγούδι κυκλοφόρησε από την Epic Records στις 18 Απριλίου 1988, ως το πέμπτο single από το Bad. Το τραγούδι παρουσιάζεται ως κομμάτι της hard rock και ακούγεται όπως το Beat It από το άλμπουμ Thriller. Το Dirty Diana γράφτηκε από τον Τζάκσον, ο οποίος ήταν συμπαραγωγός του Κουίνσι Τζόουνς. Οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται σε groupies (γυναίκες που παρενοχλούν αστέρες). Το Dirty Diana έχει μέτριο τέμπο και παίζεται στη κλείδα του μικρού G.


Το Dirty Diana έλαβε γενικά θετικές κρίτες. Το τραγούδι είχε παγκόσμια εμπορική επιτυχία το 1988, φθάνοντας στη 1η θέση του Billboard Hot 100. Το τραγούδι επίσης έφθασε στο top ten σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το Dirty Diana είναι το πέμπτο και το τελευταίο #1 single στο Hot 100 από το Bad. Το 2009, μετά τον θάνατο του Τζάκσον τον Ιούνιο, το τραγούδι ξαναμπήκε στα τσαρτ, λόγω των digital download πωλήσεων. Ένα μουσικό βίντεο για το Dirty Diana γυρίστηκε μπροστά σε ζωντανό κοινό και κυκλοφόρησε το 1988.

Το Dirty Diana γράφτηκε από τον Τζάκσον, ο οποίος ήταν συμπαραγωγός του Κουίνσι Τζόουνς. Εμφανίζεται στο έβδομο άλμπουμ του Τζάκσον, Bad. Το τραγούδι κυκλοφόρησε από την Epic Records στις 18 Απριλίου 1988, ως το πέμπτο single από το Bad. Μετά το Beat It, το Dirty Diana ήταν το δεύτερο hard rock κομμάτι στη solo καριέρα του Τζάκσον, πιο συγκεκριμένα ήταν hard rock μπαλάντα, με τους στίχους του να αναφέρονται σε groupie (γυναίκα που παρενοχλεί αστέρες).
Ο Τζάκσον προσέλαβε τον πρώην κιθαρίστα των Billy Idol, Στήβ Στήβενς, για να κάνει το solo κιθάρας στο κομμάτι.

Αρχικές αναφορές της εποχής δήλωναν ότι το κομμάτι ήταν αφιέρωση στην Νταϊανα Ρος, ωστόσο, αυτό διαψεύσθηκε. Στη πραγματικότητα, η Ρος άρχισε να χρησιμοποιεί το κομμάτι ως εισαγωγή στις συναυλίες της πριν εμφανιστεί στη σκηνή. Σε μια συνέντευξη για την ειδική έκδοση του Bad, ο Τζόουνς αργότερα δήλωσε ότι οι στίχοι του κομματιού αφορούν τις groupies. Ο Τζάκσον επίσης το δήλωσε αυτό σε συνέντευξη με την Μπάρμπαρα Βάλτερς, προσθέτοντας ότι δεν ήταν για την Πριγκίπισσα Νταϊανα, αν και του είπε ότι ήταν από τα αγαπημένα της κομμάτια.

Σε άρθρο για το Bad, ο Ρίτσαρντ Κρόμελιν, της Los Angeles Times, περιγράφει καθαρά το Dirty Diana ως hard rock κομμάτι, λέγοντας ότι το «το Dirty Diana προσπαθεί να είναι το Beat It αυτής της χρονιάς--ένα hard-rock κομμάτι για μια επίμονη groupie, με ένα solo κιθάρας του Στήβ Στήβενς».

Ο Στέφεν Τόμας Έρλεβαϊν, του All Music Guide, επίσης θεωρεί το Dirty Diana κομμάτι της hard rock, παρατηρώντας ότι στο άλμπουμ, «Αυτό σημαίνει ότι κινήθηκε βαθύτερα στη hard rock, βαθύτερα στο schmaltzy adult contemporary, βαθύτερα στον βαρύ χορό, ουσιαστικά πήρε κάθε μέρος του Thriller στην άκρη» και περιγράφει το κομμάτι ως «μισογυνιστικό».

Ο Τζών Πάρελς, της The New York Times, παρουσίασε το Dirty Diana ως τραγούδι για «μια groupie που βασανίζει τον αφηγητή, αναμιγνύοντας τους σεξουαλικούς φόβους του Billie Jean και τη κύρια ροκ κιθάρα του Beat It».

Σε αξιολόγηση του Bad, ο Τομ Ντάφι, μουσικός κριτικός της Orlando Sentinel, περιέγραψε το Dirty Diana ως μια heavy metal μπαλάντα, λέγοντας ότι, «το Dirty Diana μιλά για μια κακόβουλη σαγηνευτική θαυμάστρια, που βρίσκει τον Τζάκσον να τραγουδά ένα heavy-metal rock κομμάτι», το οποίο, «συνοδεύεται από ένα solo του Στήβ Στήβενς, κιθαρίστα του συγκροτήματος Billy Idol».

Η Philadelphia Inquirer επίσης περιέγραψε το Dirty Diana ως μια heavy metal μπαλάντα, προσθέτοντας ότι, «Επιπλέον, για να αγγίξετε το πλήθος της ροκ (σε ύφος του Beat It με τον Έντι Βαν Χάλεν), ο Μάικλ συνεργάστηκε στο Dirty Diana με τον Στήβι Στήβενς, των Billy Idol». Το Dirty Diana έχει ως μέσο όρο 140 κτύπους ανά λεπτό. Τα φωνητικά του Τζάκσον βρίσκονται στους βαθμούς Bb3-G5. Στα όργανα συμπεριλαμβάνονται κιθάρα και πιάνο, τα οποία παίζονται στη κλείδα του μικρού G.

Το Dirty Diana έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Ο Στέφεν Τόμας Έρλεβαϊν, του Allmusic, ένιωσε ότι τα Dirty Diana και Man in the Mirror «έδειχναν τη χειρότερη πλευρά» του Τζάκσον στο Bad. Ο μουσικός κριτικός Ρόμπερτ Κρίστγκαου δήλωσε ότι βλέπει το Dirty Diana ως «μισογυνιστικό όπως κάθε κομμάτι ρούφα-το πέος μου (suck-my-cock)». Ο Τζών Πάρελς περιέγραψε το Dirty Diana ως «τραγούδι που κάνει τον Τζάκσον να φαίνεται ως τρομοκρατημένο κλαψιάρη».

Η Νταβίττ Σίνγκερσον, του Rolling Stone, έδωσε πιο θετική κριτική στο κομμάτι, δηλώνοντας ότι μαζί με το Speed Demon κάνουν το Bad «πιο πλούσιο, πιο σέξι, καλύτερο από το Thriller». Η Σίγκερσον σημείωσε ότι το Dirty Diana ήταν «ουσιαστική καταγραφή» λόγω της «άνευ ουσίας μελωδίας». Η Τζέννιφερ Κλάι του Yahoo! Music δήλωσε ότι «καθώς ήταν λίγο δύσκολο να καταπιείς» τη πιο νευρική εικόνα του Τζάκσον, η εικόνα, μουσικώς, δούλευε στα κομμάτια Bad, Μan in the Mirror και Dirty Diana, αλλά όχι «στον βαθμό του Thriller».

Το Dirty Diana, όπως και τα προηγούμενα singles του Bad, έφθασε στα top twenty και top ten παγκοσμίως. Έφθασε έως τη 1η θέση του Billboard Hot 100, στις 2 Ιουλίου 1988, μετά από 9 εβδομάδες στα τσαρτ. Το Dirty Diana ήταν το πέμπτο συνεχόμενο single που έφθασε στη 1η θέση του Hot 100. Παγκοσμίως, το Dirty Diana έφθασε στο top thirty αρκετών μουσικών τσαρτ.

Το τραγούδι έφθασε στη 1η θέση στην Ισπανία, όπου έμεινε για 1 εβδομάδα. Το τραγούδι επίσης έφθασε στα top five της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, φθάνοντας έως τη 2η, 3η και 5η θέση αντίστοιχα. Το τραγούδι μπήκε στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου στις 16 Ιουλίου 1988, στη 14η θέση, και την επόμενη εβδομάδα έφθασε στη 4η θέση, όπου έμεινε για 2 εβδομάδες.

Το Dirty Diana έφθασε έως τη 6η θέση στην Ιταλία, στη 7η θέση στην Αυστρία και στη 9η θέση στη Γαλλία. Το τραγούδι έφθαασε στη 17η θέση στη Νορβηγία, καθώς και στο top thirty, φθάνοντας στη 29η και στη 30η θέση, στη Σουηδία και στην Αυστραλία αντίστοιχα.

Μετά τον θάνατο του Τζάκσον τον Ιούνιο του 2009, αυξήθηκε η δημοτικότητα της μουσικής του. Τον Ιούλιο του 2009, το Dirty Diana είχε μεγάλη επιτυχία, λόγω των digital download πωλήσεων. Στις 4 Ιουλίου 2009, το κομμάτι έφθασε στη 18η θέση του French Digital Singles Chart. Στις 12 Ιουλίου, έφθασε στη 13η θέση του Swiss Singles Chart. Το Dirty Diana ξαναμπήκε στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 4 Ιουλίου 2009, στη 50η θέση, και την επόμενη εβδομάδα έφθασε έως τη 26η θέση - τις επόμενες εβδομάδες, το κομμάτι βγήκε από τα τσαρτ.

 Το πεντάλεπτο μουσικό βίντεο του τραγουδιού είχε διευθυνθυεί από τον Τζό Πούτκα. Το μουσικό βίντεο κέρδισε το Number One Video In The World στο 2ο World Music Awards, στις 14 Απριλίου 1989. Εμφανίζεται στα Number Ones και Vision.

Ένα δεύτερο επτάλεπτο βίντεο μαζί με ζωντανή εμφάνιση (που δεν πρέπει να συγχέεται με το πραγματικό μουσικό βίντεο) γυρίστηκε στις αρχές του 1988, μπροστά σε ζωνταντό κοινό, κατά τη διάρκεια της περιοδείας Bad World Tour. Το βίντεο αρχίζει με τη φράση Pepsi Presents Michael Jackson Tour 1988 μπροστά σε ένα λευκό background για 40 δευτερόλεπτα. Αφού εμφανίζεται μια μαύρη οθόνη, φαίνεται ο Τζάκσον από απόσταση να εκτελεί το τραγούδι μπροστά στο κοινό με τη μόνη πηγή φωτός ένα μπλέ φως. Κατά την εμφάνιση, ο Τζάκσον ήταν ντυμένος με άσπρο πουκάμισο, μαύρα παντελόνια και μια μεταλλική ζώνη, ενώ χόρευε και τραγουδούσε.

Μεταξύ της εμφάνισης του Τζάκσον από απόσταση, υπάρχουν κλιπ που τον δείχνουν να τραγουδά με το μικρόφωνο, καθώς και κλιπ που δείχνουν την Τζέννιφερ Μπάτεν να παίζει κιθάρα από πίσω. Ο Τζάκσον τότε αρχίζει να χορεύει και να τραγουδά σε μια γυναίκα πριν αρχίσει να χορεύει κοντά στον Στήβ Στήβενς. Η εμφάνιση του Τζάκσον φαίνεται από απόσταση και το βίντεο τελειώνει με τον Τζάκσον να ολοκληρώνει την εμφάνιση του με την παρουσία μπλέ φωτός.

Το Dirty Diana εκτελέστηκε από τον Τζάκσον στο Bad World Tour (1987-1989), αλλά μόνο στο δεύτερο μέρος, ως το 10ο κομμάτι του καταλόγου.
Σύμφωνα με τον Τζάκσον, σε μια συνέντευξη με την Μπάρμπαρα Βάλτερς, το Dirty Diana έπρεπε να εκτελεστεί σε μια ζωντανή εμφάνιση στο Στάδιο Γουέμπλεϊ, το 1988, κατά τη διάρκεια του Bad World Tour - ωστόσο, ο Τζάκσον ένιωσε ότι αυτό θα πρόσβαλλε την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία θα βρισκόταν στη συναυλία, και το αφαίρεσε.

Όταν όμως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα τον πληροφόρησε ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα της κομμάτια, ο Τζάκσον ξαναπρόσθεσε το κομμάτι στον κατάλογο. Ο χορογράφος των συναυλιών του This Is It, Κέννι Ορτέγκα, δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι το Dirty Diana σχεδιαζόταν να εκτελεστεί στις συναυλίες από το 2009 έως το 2010.

Ο Ορτέγκα δήλωσε ότι ο Τζάκσον έκανε πρόβα με το κομμάτι πριν πεθάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζάκσον σχεδίαζε να εμφανιστεί στη σκηνή με μια χορεύτρια που θα παρέσερνε τον Τζάκσον σε ένα τεράστιο κρεβάτι στο οποίο θα εκτελούσαν ακροβατικά νούμερα.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λογότυπο Αστραπής

zwani.com myspace graphic comments
Πατώντας

Εδώ

Θα λάβετε το λογότυπό μου
στο BLOG σας
Αστραπή